HOME | LINKURI | CONTACT

 

Terminologie

In aceasta pagina voi defini cateva concepte si termeni esentiali pentru cei care nu sunt familiarizati cu lumea numismaticii. 

Av -aversul monedei     

Rev - reversul monedei

Starea - In primul rand voi trata evaluarea uzurii care poate fi  exprimata  prin 8 calificative. Ele sunt: pr - poor, fr - fair, G - good, VG - very goog, F - fine, VF - very fine, EF -  extremely fine si MS - mint state. In tabelul de mai jos puteti vedea cateva exemple privind fiecare din starile enumerate mai sus.

Din pacate nu am o poza sa va arat. Dar nu prea exista asa ceva - nici 1/ 100.000 nu este in starea asta.

MS - Mint State

Fara uzura. Arata ca si in ziua in care a fost batuta.  Perfecta in tot ansamblul ei!

 

 

Aureu Claudius.

 

EF - Extremely Fine

Se poate observa forte putina uzura pe punctele mai inalte. Dar toate detaliile: parul, barba, laurii se vad perfect.

 

 

 

Aureu Claudius.

 

Elagabal
Denar

VF - Very Fine

Uzura se pote observa in unele parti ale monedei dar toate elemetele designului (ex. laurii de pe portret) sunt complete.

Elagabal
Denar

Denar Vespasian.

 

F - Fine

Uzura monedei este destul de mare dar se pastreaza liniile principale. Trasaturile fetei sunt inca separate dar urechile si laurii nu sunt completi. Piesa asta este pre buna pt. starea asta - este cam -VF.

Denar Vespasian.

 

Denar Hadrian.

 

VG - Very Good 

Majoritatea elementelor  (de ex. portretul) sunt delimitate clar de celelate elemente, dar detaliile portetului din cadru nu sunt prea vizibile. Trasaturile fetei tind sa sa uneasca.

Denar Hadrian.

 

Denar Antonius si Cleopatra, denar legionar eliberat de Antonius inainte de batalia de la Actium. 

G - Good

Elementele mai pregnante sunt in mare parte vizibile. Detaliile sunt aproape complet sterse.

Antonius si Cleopatra, denar legionar eliberat de Antonius inainte de batalia de la Actium. 

Piesa de mai sus in stare putin mai proasta. Din pacate nu am sa va arat una. Oricum nu multi ar vrea sa aiba asa ceva in coletie.

fr - Fair 

Formele mai mari sunt partial delimitate. Cu putin noroc, legenda poate fi recunoscuta de un colectionar avizat. Uzura de pe aceasta moneda poate fi rezultatul a secole de circulatie.

Piesa de mai sus in stare putin mai proasta. Din pacate nu am sa va arat una. Oricum nu multi ar vrea sa aiba asa ceva in coletie.

Nu este nimic de aratat aici. Este vorba doar de o bucata de metal fara detalii.

pr - Poor

O bucata de metal cu aproape nici un detaliu. Identificabila doar cand cealata parte este de un grad de calitate mai mare.

 

 

Marimea - Monedele de bronz au evoluat foarte mult in timpul celor 7 secole de existenta a sistemului monetar roman (aprox. sec. II i.e.n - sec. V e.n.). La fel a evoluat si marimea lor. Din aceasta cauza  marimea monedelor de bronz este exprimata prin patru calificative:

AE1 = peste 25mm
AE2 = 21 - 25mm
AE3 = 17 - 21mm
AE4 = sub 17mm 

Diametrul monedelor - este diametrul cel mai mare al monedei. Majoritatea covarsitoare a monedelor antice nu au o forma perfect rotunda de aceea se masoara intodeauna diametrul maxim.

 

 

 

HOME  | LINKURI | CONTACT


 

Daca aveti orice nelamuriri, intrebari sau sugestii va rugam sa ne scrieti la adresa de la Contact. In cazul in care doriti o piesa mai speciala trimiteti-ne un email cu datele ei si noi vom incerca sa o procuram pentru dumneavoastra. 

Pentru comenzi: EMAIL

2003-2008 Roman Coins - Specifications subject to change without prior notice

If you have  any comments or suggestions feel  welcome to write to the following email: romancoins@romancoins.ro